headerImage
 
 

GMP+: Aflatoxine B1 in mais(-producten)

10-02-2020

Protocol Monitoring Aflatoxine B1

10 februari 2020

Aflatoxine B1 in mais(-producten): Wijziging in risicoprofiel voor Tsjechië

Als gevolg van de evaluatie van de beschikbare analyseresultaten van Aflatoxine B1 in maïs heeft GMP+ International samen met andere geaccepteerde schemahouders het risicoprofiel voor Aflatoxine B1 aangepast. 

Gewijzigde risicoprofiel(en):

Tsjechië - verlaagd van midden naar laag.

Dit betekent dat maïs uit:
Tsjechië minder frequent geanalyseerd mag worden

Het gewijzigde risicoprofiel treedt in werking op 10 februari 2020.

N.B.: Maïs afkomstig uit een land met een hoog risico moet vaker geanalyseerd worden, omdat het risico op de aanwezigheid van Aflatoxine B1 hoog te noemen is. Raadpleeg voor meer details het GMP+ Aflatoxine Protocol.

We hebben uw hulp nodig
Om landen opnieuw in te delen, is het belangrijk dat GMP+ deelnemers hun analyseresultaten uploaden naar de GMP+ Monitoring database en deze delen met onze community. 

Zorg er bij het uploaden van deze informatie voor dat de oorsprong van de maïs juist wordt ingevoerd en dat de gemeten Aflatoxinewaarden worden ingevoerd met de juiste eenheid (mg/kg).

Vraag laboratorium om juiste eenheid
Vraag uw laboratorium om de analyseresultaten te rapporteren in dezelfde eenheid zoals vermeld in GMP+ BA1 Specifieke voederveiligheidsnormen. Voor Aflatoxine is de correcte eenheid mg/kg. Dit is nuttig wanneer u het resultaat controleert met de van toepassing zijnde voederveiligheidsnormen in GMP+ BA1, maar voldoet ook aan de voorwaarden van de GMP+ Monitoring database met betrekking tot het rapporteren van het resultaat in deze eenheid.

Waarom is dit belangrijk?
Het analyseren van monitoringresultaten is een belangrijke bron voor GMP+ International bij het vaststellen van potentiële risico’s. daarnaast helpt het ons bij de ontwikkeling van FSP-producten die u en de diervoederindustrie als geheel veerkrachtiger maken.

Voorgaande wijzigingen risicoprofielen
Sinds september 2019 zijn de risicoprofielen van herkomstlanden als volgt gewijzigd.

Implementatie-datum  Land                           Risicoprofiel                         
11 december 2019 Italië 
Oekraïne  
Hongarije
Hoog > Midden
Midden > Laag
Midden > Laag
23 september 2019 Roemenië
Slowakije
Hongarije
Laag > Midden
Laag > Midden
Laag > Midden

Vragen?
Indien u vragen hebt over dit bericht, neem dan contact op met uw GPM+ vertegenwoordiger of met GMP+ International: www.gmpplus.org of bel +31 (0)70 307 4120.