headerImage
 
 

Nieuw beleid om importtoleranties neonicotinoïden te verbieden

16-12-2021

Tijdens het Standing Commitee Phytosanitary Legislation- Residues van 22-23 november heeft de Commissie een "nieuwe beleid" toegelicht met milieunormen als reden om importtoleranties (IT's) op neonicotinoïden (gewasbeschermingsmiddelen tegen bestuivers zoals bijen) te verbieden, als gevolg van de "boer tot bord"-strategie. De samenvatting van deze bijeenkomst is gepubliceerd waaruit blijkt dat het niet meer om intenties gaat, maar om een veel concreter initiatief waarover in februari mogelijk gestemd zal worden.

De Commissie heeft de lidstaten geïnformeerd over de eerste stappen in de voorbereiding van de ontwerpverordening om de MRL's van de neonicotinoïde stoffen clothianidin en thiamethoxam te verlagen. Dit wordt de eerste conceptverordening die invulling geeft aan het nieuwe beleid dat is aangekondigd in de Green Deal en in de Van boer tot bord Strategie. Het milieuaspect waarop deze verordening zich richt, is de bescherming van bestuivers wereldwijd. De Commissie bevestigde echter haar voornemen om een algemeen verbod op IT's te vermijden, en gaf de voorkeur aan een beoordeling op case-by-case benadering.

Tegelijkertijd, en om de zaken in perspectief te plaatsen, heeft de Codex Alimentarius in 2021 zo'n 27 stoffen beoordeeld, waaronder thiametoxan, acetamiprid en clothianidin (dezelfde neonicotionoiden die in het voorstel van de Commissie worden verwacht - en voor veel GZP producten van belang). Gezien het praktische verschil in verwachte EU- en CXL-MRL's, kan deze kwestie tot discussies gaan leiden op WTO-niveau.

Klik hier voor het volledige verslag van de Phytosanitary Legislation- Residues van 22-23 november