Diervoeder- en Voedselveiligheid

De agri-sector hecht veel waarde aan de productie van veilig voedsel voor mensen, dieren en het milieu. Daarom is het zaak dat de granen, zaden, peulvruchten en diervoedergrondstoffen veilig en van goede kwaliteit zijn. Om de veiligheid en goede kwaliteit te waarborgen voldoen de leden van Het Comité vanzelfsprekend aan de nationale en Europese wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. Zo hebben bedrijven die actief zijn binnen de levensmiddelen- diervoedersector een HACCP-systeem (=hazard anlysis critical control points) en zijn bedrijven die diervoeder(grondstoffen) leveren gecertificeerd volgen het certificatieschema GMP+. Dit internationale systeem stelt strenge eisen aan alle schakels van de diervoederproductie.

Het Comité ondersteunt de leden bij hun veiligheids- en kwaliteitsbeleid o.a. door de Hygiënecode GZP Handel, het jaarlijkse sectorale monitoringsprogramma voor producten van Nederlandse herkomst, het toegankelijk maken van de Pesticide Residue Risk Assessment Tool voor footnote 1-products, de Pesticidewijzer en Pesticide management (zie hieronder). Op het besloten ledengedeelte van deze site is een overzicht van de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving voedselveiligheid te vinden.  
  

In de Europese Hygiëneverordeningen is vastgelegd dat (vertegenwoordigers van) een sector een hygiënecode mag opstellen. Het Comité heeft voor de granen, zaden en peulvruchten collecterende, verwerkende en afleverende bedrijven een hygïenecode opgesteld (zie voor de hygiënecode GZP onder Diensten op deze site). 

Jaarlijks organiseert Het Comité een sectoraal monoitoringsprogramma voor producten van Nederlandse herkomst (zie voor de sectorale monitoring onder Diensten op deze site).
Voor aanvullende vragen over voedselveiligheid en/of over wet- en regelgeving op het gebied van voedsel- en diervoederveiligheid kunt u contact opnemen met het secretariaat via cvg@graan.com of tel: 010 - 467 31 88.

Artikelen

Pesticide Residue Risk Assessment Tool for footnote 1 products To ease and harmonise the  food safety risk assessment on pesticide residues in footnote 1 products, The Royal Dutch Grain and Feed Trade Association, MVO, Nevedi, OPNV, SecureFeed, VDDN and Vernof developed this “Pesticide Residue Risk Assessment Tool for footnote 1 products".
Pesticidenwijzer / Pesticide guide Het beoordelen van een pesticide-analyseresultaat in voedermiddelen is complex. Er gelden verschillende Europese en nationale normen en in sommige gevallen zal een risicobeoordeling gemaakt moeten worden om de veiligheid van het voedermiddel te beoorden. Verschillende partijen in de diervoedersector (t.w. Nevedi, Het Comité van Graanhandelaren, OPNV, VERNOF, MVO, VVDN en SecureFeed) hebben daarom de handen ineengeslagen om de pesticidebeoordeling te vereenvoudigen en te harmoniseren.
Pesticide Management Brochure Several non-EU countries are big net exporters of oilseeds, specially of soyabeans, sunflowerseeds and to a lesser extend rapeseed. Significanat volumes of these oilseeds are destined for the European Union countries, in particular Austria, Belgrium, Germany, The Netherlands and Spain.

Blijf op de hoogte!

Lees hier de nieuwsbrief
Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief